08. 04 – poniedziałek
I i II ŚNIADANIE:
Chleb jasny z masłem, pasta jajeczna z cebulką, plasterki pomidora, Kakao
(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jajko)
Sok owocowo – warzywny
OBIAD – II DANIE:
Ryż gotowany na mleku, sos serowo – jogurtowy z truskawkami
(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne)
Herbata z cytryną, Woda źródlana
ZUPA + PODWIECZOREK:
Kapuśniak z cielęciną, zieleniną, zabielany śmietaną
(zawiera alergeny: seler, mleko i produkty pochodne)
Sałatka makaronowa z wędliną, ogórkiem i pieczoną papryką
(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jajko)
Żywienie dzieci w żłobku odbywa się zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
Zalecenia dotyczące prawidłowego żywienia dzieci w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka, opracowują eksperci Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Wprowadzenie produktów uzupełniających należy rozpocząć, kiedy niemowlę wykazuje umiejętności rozwojowe potrzebne do ich spożywania, zwykle nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia oraz ogólny rozwój dzieci, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu.
Żywienie pływa na funkcje poznawcze, samopoczucie oraz chroni organizm przed wieloma zdrowotnymi konsekwencjami w późniejszym wieku.